Z czekolada w kuchni

Czekolada stanowi jednym z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, zaleca się ją w wielu możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w sukcesu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tego który produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w mechanizmie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów posiada ona twarz sypką, którą wymienia się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się także na gorąco jak także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.