Artykuly spozywcze 8 vat

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

http://erp.polkas.pl/co-to-jest-system-klasy-erp/INFORMATYK-WDROŻENIOWIEC SYSTEMÓW KLASY ERP | Systemy ERP | POLKAS

Pomysłów na to, w który rób zapobiegać marnotrawstwu życia jest więcej, i drinkiem z nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi obecne mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tym dużo trwały), powinny mieć certyfikaty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (uczyniona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają zapachu oraz stylu, nie dodają mu znanych marek), niektóre kształtują się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to niezwykła forma na granica marnotrawstwa. Tym niezwykle, że pakowanie próżniowe można używać również w gospodarstwach domowych.